TEXEL - Bij Ecomare is gisteren de eerste grijze zeehonden pup in de opvang gekomen. Het dier is gevonden op het strand van Texel, bij paal 21. “Hij is erg mager en heeft een wond aan de achterflippers,” vertelt hoofd dierverzorging Mariëtte Smit. Waarschijnlijk is hij al ruim een maand oud en is hij bij het zelfstandig worden verzwakt en gewond geraakt. Bij Ecomare blijft de pup in de quarantaine, tot hij voldoende is aangesterkt.

De dierverzorgers schatten de leeftijd van het dier in aan de hand van zijn vacht en de ontlasting. De eerste drie weken van hun leven hebben grijze zeehonden pups een lange witte geboortevacht en drinken ze melk bij de moeder. Na de korte zoogperiode, waarin het jong op het droge blijft, laat de moeder hem alleen. Hij teert dan in op zijn opgebouwde vetreserves en verliest zijn lange haren. Na verloop van tijd gaat het jong te water en moet zelf vis vangen.

De nu opgevangen pup is bijna helemaal verhaard, op een klein plukje lang wit haar op zijn rug na. Aan zijn ontlasting zagen de dierverzorgers dat hij al vis had gegeten. Vandaar dat de leeftijd van dit dier op ruim een maand is geschat. Hij is behoorlijk mager, dus heel veel vis zal hij niet gegeten hebben. Vooralsnog eet hij ook nog niet zelf, maar uit ervaring weten de dierverzorgers dat grijze zeehonden dit meestal heel snel gaan doen.