TEXEL - Gisteren is op de Noordzee een olievlek ontdekt, drijvend richting de Waddeneilanden. Rijkswaterstaat heeft, gezien de stroming en de wind, berekend dat de olie waarschijnlijk vanmiddag op Texel op het strand terecht komt. Gisteren en vandaag werden er al twee zeekoeten met olie naar de opvang gebracht. Voor de zekerheid brengen de dierverzorgers de Vogelopvang gereed voor meer olievogels.

De zeekoet die gisteren in de opvang kwam was er heel slecht aan toe en is uit zijn lijden verlost. De vogel van vandaag heeft een beter vooruitzicht. In Vogelopvangcentrum De Paddestoel in Den Helder is ook een olievogel binnengebracht. De opvangcentra vrezen voor veel meer slachtoffers. Doordat zeekoeten een groot deel van hun leven op zee zijn en duikend aan hun eten komen, zijn ze erg gevoelig voor olievervuiling. De olie maakt hun verenkleed lek, waardoor het koude zeewater op de huid kan komen. Hierdoor raken de zeekoeten onderkoeld en neemt hun drijfvermogen af.

Eigenlijk zouden er vandaag zes zeehonden uit de opvang, gezond en wel, teruggebracht worden naar zee. Vanwege deze olievervuiling stelt Ecomare dit nu uit. Volgens het ministerie gaat het om gaat om 4 tot 17 kubieke meter olie en dreef de vlek gisteren op 18,5 kilometer uit de kust. Zodra de olie is opgeruimd kunnen de zeehonden terug naar zee.

Momenteel is nog onbekend over wat voor type vervuiling het gaat. Er wordt vooralsnog gesproken over een olieachtige substantie. Ecomare maakt deel uit van SON-Respons, de overkoepelende organisatie van kustasielen, die gespecialiseerd zijn in de opvang van olievogels. SON-Respons staat in nauw contact met Rijkswaterstaat en houdt de opvangcentra met de laatste informatie op de hoogte. Vooralsnog kunnen de vogelopvangcentra niet meer doen dat zich voorbereiden op wat komen gaat.

Ecomare zet de laatste ontwikkelingen steeds in het nieuwsbericht op de website.