NOORD HOLLAND - Een avondje pimpelen of een nachtje doorzakken? Doorgewinterde kroegtijgers weten natuurlijk allang waar ze het liefst aan de bar hangen, voor iedereen met minder ervaring heeft Misset Horeca de Café Top 100 samengesteld.

Helaas, de winnaar van dit jaar komt niet uit Noord-Holland. De Gekroonde Suikerbiet uit het Zeeuwse Renesse is volgens de jury 'een schoolvoorbeeld' van een café anno 2017 en verdient daarmee de eerste plek.

Ook de nummer twee uit de lijst, Huppel The Pub, is geen Noord-Hollands café. Noord-Holland staat wel op het spreekwoordelijke podium, want het Alkmaarse café De Koning is de nummer drie uit de lijst.

Top 10

Andere Noord-Hollandse kroegen in de top 10 zijn De Bonte Koe in Purmerend (4), De Twaalf Balcken in Den Burg (9) en De Knip in Oudkarspel (10).

Wat verder opvalt, is dat er zes Haarlemse cafés in de top 100 staan. Daarmee steekt de provinciehoofdstad iedere andere stad naar de kroon. Zelfs Amsterdam doet het met vijf kroegen in de top 100 iets slechter dan Haarlem.

21 cafés

Vergeleken met andere provincies scoort Noord-Holland uitmuntend. Van de 100 cafés in de lijst zijn er maar liefst 21 in onze provincie gevestigd. Noord-Brabant volgt met 17 cafés, terwijl Zuid-Holland 'slechts' 15 kroegen levert.