TEXEL - Op vrijdag 6 oktober zijn vlak bij elkaar, een onderrugdeel en later een rechtervoet (met schoen) aangetroffen op hetzelfde strand op Texel (Den Burg-Westerslag).

In de eerste onderzoeken zijn geen aanwijzingen gevonden die hebben kunnen bijdragen tot het vaststellen van de identiteit. Om de rug zat een onderbroek, een korte broek en een lange trainingsbroek, merk Nike, kleur zwart. In de trainingsbroek is een telefoon aangetroffen. Technisch onderzoek heeft niet bijgedragen tot gegevens van de eigenaar/gebruiker, de telefoon was te sterk aangetast door het zeewater.

Naar nu bekend is geworden uit onderzoek met ondersteuning van het Nederlands Forensisch Instituut is gebleken dat de lichaamsdelen toebehoorden aan twee verschillende mannen.

Van hen is een DNA-profiel vastgesteld. Het DNA profiel is vergeleken met aanwezige profielen in de DNA-databank vermiste personen en anonieme doden (https://dnadatabank.forensischinstituut.nl/dna-databanken/dna-databank-vermiste-personen). Dit heeft geen match opgeleverd.

De menselijke resten zijn inmiddels begraven in een anoniem graf op Texel.

De politie gaat nu een nader technisch onderzoek inzetten naar de herkomst van de mannen, waar zijn zij opgegroeid, een zogenaamd isotopenonderzoek. De uitkomst van dit onderzoek gaat enige maanden vergen.

In de themamaand mei verhaalde FO-onderzoekster Wendy van Hilst over de zoekmogelijkheden met DNA. Lees hier het betreffende artikel.

2023215625