NOORD-HOLLAND - Koolmonoxide staat bekend als sluipmoordenaar. Jeroen Bot van Brandweer Noord-Holland Noord en Sebastiaan Prins van Ambulance Noord-Holland Noord kunnen het weten. Ze weten ook dat je er met eenvoudige maatregelen voor kan zorgen dat je gezin en jij veilig zijn.

Hebben jullie vaak te maken met koolmonoxidevergiftigingen?

Jeroen: “Het gebeurt veel vaker dan je denkt. Vroeger dachten we dat het alleen kon gebeuren bij oudere woningen met oude cv-installaties en geisers, maar het komt dus ook voor in nieuwe woningen en nieuwe installaties.”

Wat gebeurt er als je als hulpverlener een melding krijgt van koolmonoxide?

Sebastiaan: “Het probleem is dat je vaak van te voren niet weet dat het daarom gaat. We werden laatst op pad gestuurd voor een meneer die een beroerte leek te hebben gehad. Hij had hoofdpijn, zijn spraak was niet goed meer. Toen bleek dat zijn huisgenoten ook klachten hadden, haalde ik de koolmonoxidemeter erbij. En inderdaad, de klachten bleken door koolmonoxide te worden veroorzaakt.”

Is het goed afgelopen?

Sebastiaan: “Ja, we hebben hem extra zuurstof toegediend en meegenomen naar het ziekenhuis. Als je erop tijd bij bent, komt het weer goed. Deze meneer had geluk, maar als je geen koolmonoxidemelder hebt, kan het ook anders afgelopen. Het gas is zo verraderlijk omdat je het niet ruikt of ziet.”

Wat moet je doen als de melder afgaat?

Jeroen: “Meteen naar buiten en 112 bellen. Echt niet aarzelen hoor. Omdat je niks ziet, voelt of ruikt is de neiging om te denken: er zal wel niks aan te hand zijn. Ook al gaat de melder af. Daarom wordt koolmonoxide ook wel een sluipmoordenaar genoemd. Ik ben zelf met de brandweer bij een gezin geweest met drie kinderen, waarbij de melder al de hele week afging. Ze dachten de hele tijd dat het er iets mis was met het apparaatje, totdat ze klachten kregen. Gelukkig liep het ook hier uiteindelijk goed af, al zat de schrik er flink in.”

Is een koolmonoxidemelder hetzelfde als een rookmelder?

Jeroen: “Nee, dat zijn twee verschillende apparaatjes. Een rookmelder detecteert zichtbare rook en waarschuwt je als er brand is, een koolmonoxidemelder gaat af bij het vrijkomen van het giftige, onzichtbare gas koolmonoxide. Ons dringende advies: zorg ervoor dat je ze allebei hebt.”

Waar moet je een koolmonoxidemelder ophangen?

Jeroen: “Hang er in ieder geval eentje op in de buurt van je cv-ketel of kachel. Je kan daarnaast ook melders ophangen in de ruimten waar je leeft en slaapt. Op brandweer.nl/koolmonoxide wordt het precies uitgelegd.”

Kan je nog meer doen om ellende te voorkomen?

Jeroen: “Laat je cv-ketel of kachel minstens één keer per jaar controleren.” Sebastiaan: “Ventileer je woning goed. Zorg ervoor dat er voldoende frisse zuurstof je huis inkomt: controleer bijvoorbeeld of je ventilatieroosters openstaan. Dat is sowieso gezond.”

Lees meer op: www.brandweer.nl/koolmonoxide